Psikolojik Danışmanlık Nedir?
Psikolojik danışmanlık, sağlık hizmeti sağlayan süreçtir. Psikolojik danışmanlık, insanların yaşamlarının farklı aşamalarında sahip olabileceği duygusal, sosyal, iş, okul ve fiziksel sağlık sorunlarına değinir, yaşam streslerine ve insanların birey olarak ayrıca ailelerin ve grupların bir parçası olarak mücadele edebilecekleri daha ciddi sorunlara odaklanır.
Psikolojik Danışman Kimdir?
Psikolojik danışman, fiziksel, duygusal ve zihinsel sağlık sorunları olan kişilerin kendilerini iyi hissetmelerine, sıkıntı duygularını hafifletmelerine ve krizleri çözmelerine yardımcı olur. Danışanın, sağlıklı kararlar verebilmesi ve uyum gösterme yolu ile kendini gerçekleştirmesine destek olmaktır. Ayrıca daha şiddetli psikolojik semptomların değerlendirilmesini, teşhisini ve tedavisini sağlar (APA, 2008).
Bireysel Psikolojik Danışma Nedir?
Bireylerin kendilerini daha iyi tanımalarına, davranışlarını anlamalarına ve kendilerini geliştirmelerine yardım eden; karşılaştıkları akademik, kişisel ve sosyal problemleri ile baş etme becerilerini kazanmalarını amaçlayan, psikolojik danışman ve birey arasında birebir gerçekleşen ve gizlilik esasına dayalı bir süreçtir.
Bireysel psikolojik danışmanlık, danışanın psikolojik danışmanı ile birebir olarak çalışmasıdır. Danışanın psikolojik desteğe başvurma sebebi belirlenir ve hedef olarak seçtiği konular tartışılır, uzmanın görüşü alınır ve danışanın belirlediği hedeflere ulaşmak için gerekli çalışmaların yapılacağı seanslar başlatılır. Seanslar 40 ila 50 dk. arası sürmektedir. Görüşmelerin sıklığı uzman ve danışanın ortak kararıyla, danışanın sunduğu konuya bağlı olarak belirlenir.
Neden Psikolojik Danışma Hizmeti Alalım?
Herkesin hayatında kişisel, sosyal ya da akademik konularda, objektif bir bakış açısına, dinlenilmeye ve farklı yollar bulmaya ihtiyaç duyduğu dönemler olabilir. Bu dönemlerde, profesyonel bir uzmandan destek almak hayli önem arz etmektedir. Destek almak için hiçbir zaman geç değildir. İlk adım, değişimin temel adımıdır.